Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII

Atenție la bolile CONTAGIOASE! Locuri din care poți lua ușor VIRUȘI sau BACTERII
Publicat: 27/02/2019, 23:48

Cum adică cine „spală meniurile” de la restaurant? M-am întrebat asta după ce am deschis un meniu generos al unui restaurant cu mulți ani de tradiție, meniu ultra-folosit și cu multe urme de mâncare la propriu. Meniul prezenta și un miros specific, de vechi. Am încercat să nu stric seara companionilor mei, dar am cercetat ce poate ascunde o simplă listă de bucate a unui restaurant, un obiect atins de mii sau chiar zeci de mii de oameni în ani de zile. Ei bine, se pare că indiferent de cât de frumoase, cu coperți din piele sau din carton, strălucitor sau mat, s-a constatat că meniurile sunt cele mai murdare obiecte dintr-un restaurant. Nu, nu capacul de la toaletă cum v-ați putea gândi! Un meniu capturează aproape peste 180.000 de bacterii, conform unui studiu condus de ABC News desfășurat acum 8 ani în SUA. Să ridice mâna sus cine nu a deschis măcar o dată un meniu „unsuros”?

Totuși și felul în care sunt afișate meniurile se schimbă. Este adevărat, mai rar, dar există și restaurante care nu au un meniu propriu zis, tip carte. Pe tablă, lista preparatelor se scrie cu creta. Am mai întâlnit și restaurante mici și nonconvenționale în care lista preparatelor și a băuturilor era trecută pe o hârtie mare care apoi ținea loc de față de masă. Ori la restaurante cu stele Michelin nu comanzi tu ce mănânci, bucătarul șef stabiliește. Așa că poți primi o hârtie mică sau chiar o carte poștală cu lista – pe principiul suvenir. Nu intrăm în polemici acum despre tăierea copacilor, risipirea hârtiei și nici despre reciclare.

Solnița de sare sau de piper

Aceleași studiu publicat de ABC News, menționa că până și solnița de sare are peste 11.500 de bacterii. Aici am putea include și alte recipiente dintr-o olivieră (ulei, oțet, piper). Acum fiecare își poate face un calcul în gând de câte ori și-a lăsat copiii să se joace cu solnițele de sare și piper la restaurant? De ce se adună atât de multe bacterii? Se pare că solnițele sunt reumplute cu sare și piper regulat, dar nu sunt igienizate de fiecare dată.

Mai mult decât atât, cercetătorii americani atrag atenția că nu de puține ori, solnița poate cădea în mâncare. Dacă o un client al restaurantului a scăpat recipientul într-un preparat cu fructe de mare, iar următorul client care atinge solnița are alergie la fructe de mare și mănâncă diverse cu mâna cu care a atins solnița, alergia la fructe de mare se poate activa. Acum îmi vin în minte sfaturile medicilor, consumul excesiv de sare și zahăr dăunează grav sănătații. Consumul de sare este unul dintre principalii factori ai declanșării hipertensiunii arteriale.

Clanța de la ușă

Iată și alte obiecte purtătoare de bacterii, microbi și virusuri contagioase cu care intrăm în contact în mod frecvent. Clanța de la ușa unei instituții publice și bara din autobuz sunt alte gazde bune. Sute de oameni, zi de zi, ating bara din mijloacele de transport în comun la fel și clanța unei uși a unei instituții. Pentru a evita infectarea cu virusuri și bacterii ce pot duce la complicații de tipul hepatita A (i se mai spune boala mâinilor murdare), dar și a candidozelor bucofaringiene, se recomandă spălarea pe mâini imediat ce ajungeți la o sursă de apă și săpun și să nu consumați alimente cu mâinile murdare.

Piscina

Piscine, ștranduri, bazine de înot – mișcarea în apă are o multitudine de beneficii pentru sănătatea fizică și pentru sănătatea psihică. Însă în lipsa unei dezinfectări corecte, vizitatorii pot contacta eczeme, dar și boli venerologice de tip tricomonas. Candidoze oro-bucofaringiene pot apărea în rândul celor care au înghițit apa dintr-un bazin nedezinfectat corespunzător.

Animalele străzii

Greu să le reziști, mai ales dacă ești copil, însă de multe ori, câinii și pisicile de pe stradă pot transmite infecții respiratorii la om, infecții cutanate (râie) sau mai grav prin mușcătură virusul turbării. Dacă ai fost mușcat de un animal, este necesar să te prezinți la camera de gardă pentru administrarea vaccinurilor antirabic și al vaccinului antitetanos (chiar dacă v-a mușcat propriul câine). Alte motive să consultați un medic după ce ați intrat în contact cu un animal străin – prezentați simptome precum mâncărimi ale pielii, iritații cutantate.

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu